Vraťte mišpule do zahrad i kuchyní!
Lehce bizarní, trochu tajemné a v každém případě nepřehlédnutelné – takové jsou plody mišpule obecné. Někomu připadají pozoruhodně krásné, jinému trochu strašidelné, ale v každém případě na sebe poutají pozornost. Mišpule má sice latinský název Mespilus germanica, ale s Německem nemá nic moc společného. To se pouze známý přírodovědec 19.…
Diagnostikoval vám lékař roztroušenou sklerózu?
A víte, že s tímto onemocněním se můžete svěřit do péče lázeňských odborníků? Kombinace moderních fyzioterapeutických metod a přírodních léčivých zdrojů nabízí úlevu od fyzických obtíží, ale také podporu psychické stability pacienta. „Jedná se o onemocnění autoimunitní povahy, které postihuje centrální nervovou soustavu člověka. Příznaky se projevují různě. Od poruch…
První české „dítě ze zkumavky“ má dnes 42 let
Čtyřicet dva svíček na dortu možná za necelý týden sfoukne první „dítě ze zkumavky“, které se narodilo v roce 1982 v tehdejším Československu. Chlapec byl nejen prvním dítětem narozeným pomocí umělého oplodnění v tuzemsku, ale i v celém tehdejším východním bloku. Zásluhu na tomto počinu, od něhož 4. listopadu uplyne přesně 42 let,…
Kuchyňský nůž TREND ROYAL 5 pro tři výherce!
V naší soutěži můžete tentokrát získat kuchyňský nůž TREND ROYAL 5.
Světla vyprávějí…
Vydejte se do Žlutých lázní za fascinujícím vesmírným zážitkem! Světelný park „Světla vyprávějí…“ se již potřetí vrací do Žlutých lázní v Praze. Více než stovka světelných soch a objektů tvořená čtyřmi sty tisíci světly ponese v letošní podzimní a zimní sezóně název „Zvonkova cesta vesmírem.“ Přináší ohromující podívanou inspirovanou příběhem…
Jak přirozené světlo a osvětlení ovlivňují trávení
Málokdo si uvědomuje, že světlo nejen ovlivňuje naši náladu a energii, ale také hraje důležitou roli v tom, jak naše tělo zpracovává potravu. Světlo má přímý vliv na naše biologické rytmy, trávení a celkovou pohodu. Ať už jde o přirozené denní světlo nebo o pečlivě zvolené osvětlení v domácnosti, oba…
Čas na chutnou svačinu
Lososový bagel Potřebné ingredience: celozrnný bagel, 50 g lučiny nebo žervé, kopr nebo rukolu podle chuti, malou červenou cibuli a 2–4 plátky uzeného lososa. Bagel podélně rozkrojte (lze ho i krátce opéct v toasteru). Namažte spodní polovinu bagelu lučinou či žervé, poklaďte plátky lososa, přisypte trochu cibule pokrájené na kolečka…
Proč nám změna času dává zabrat a co s tím lze dělat?
Každý v sobě máme své vnitřní hodiny, tzv. cirkadiánní rytmy. Jakési biologické nastavení, které by chtělo v ideálním případě fungovat v naprostém souladu s přírodou. Za svítání nastartovat aktivitu, po setmění ji utlumit a jít si lehnout. Rytmus se opakuje zhruba každých 24 hodin. Jak se jeho narušení promítá do naší hormonální…
7 tipů, jak omezit cukr
Energie pro tělo i mozek, rychlý způsob, jak zahnat hlad, kompenzace nevhodného jídelníčku, ale i záplata na stres, únavu nebo depresi. Cukr hraje v našem životě mnoho rolí. Mnohé z nich nemají nic společného s výživovými potřebami našeho těla. Měli bychom proto vědět, jak ho mít ve svém jídelníčku pod…
Jak překonat únavu a zlepšit kvalitu života
Únava je problémem, který trápí stále více lidí. Náročné pracovní tempo, nedostatek odpočinku a nevhodná strava často vedou k pocitu vyčerpání, který se promítá do každodenního života. Na odborné akci pořádané společností Pharma Nord v Praze se nutriční terapeutka Bc. Kateřina Erlichová podělila o účinné a vědecky podložené rady, jak…